Tupac Shakur biografi

REGERINGENS NAVN: TUPAC AMARU SHAKUR
SOLTEGN: GEMINI
FØDSELSDAG: 16. JUNI
HJEMBY: HARLEM, NYC, NY

Hip-Hop Bio:
Tupac Amaru Shakur var en inspiration for millioner.

Mens 2Pac var mest berømt for sin rapkarriere, var han også en begavet skuespiller, digter og tankevækkende, mens han åbenhjertigt talte for de fattige og de oversete i Amerika. I løbet af sit liv producerede han en enorm mængde kunstnerisk arbejde, som omfattede studiealbum, store Hollywood-spillefilm og offentliggjorte værker. Han var mest produktiv i musikindustrien og solgte over 75 millioner albums. 2Pacs uundskyldende tekster var relevante, vigtige og afspejlede manges hårde liv. Hans musik fik opmærksomhed og respekt gennem en poetisk stil, der omfavnede gadens ordforråd og samtidig var innovativ. I dag anses 2Pac stadig af mange for at være en af de største indflydelser på moderne hiphop.

2Pacs karriere har givet ham seks Grammy-nomineringer og tre MTV Video Music Award-nomineringer. I 1997 blev Shakur hædret af American Music Awards som den foretrukne hiphopkunstner.

Født den 16. juni 1971 i New York City, var Shakurs forældre begge medlemmer af Black Panther Party, hvis militante stil og provokerende Ideologier for borgerrettigheder ville komme til at påvirke 2Pacs musik.

Shakur blev født den 16. juni 1971 i East Harlem-delen af Manhattan i New York City. Han blev opkaldt efter Túpac Amaru, en sydamerikansk revolutionær fra det 18. århundrede, som blev henrettet efter at have ledet en indfødt opstand mod det spanske styre. Efter Shakurs død frigav Las Vegas Metropolitan Police Department (såvel som den officielle ligsynsrapport, som viser “Crooks” som en aka) hans navn som Lesane Parish Crooks.

Hans mor, Afeni Shakur, og hans far, Billy Garland, var aktive medlemmer af Black Panther Party i New York i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne. Den spæde dreng blev født en måned efter, at hans mor blev frifundet for mere end 150 anklager om “sammensværgelse mod den amerikanske regering og New Yorks vartegn” i New Yorks “Panther 21”-retssag.

Shakur levede. fra en tidlig alder med personer, der blev dømt for alvorlige strafbare forhold, og som blev fængslet. Hans gudfar, Elmer “Geronimo” Pratt, en højt rangerende Black Panther, blev dømt for at have myrdet en skolelærer under et røveri i 1968, selvom hans dom senere blev omstødt. Hans stedfar, Mutulu, tilbragte fire år på fri fod på FBI’s liste over ti mest eftersøgte flygtninge fra 1982. Mutulu var eftersøgt for at have hjulpet sin søster Assata Shakur (også kendt som Joanne Chesimard) med at flygte fra et fængsel i New Jersey. Hun var blevet fængslet for at have dræbt en statssoldat i 1973. Mutulu blev fanget i 1986 og fængslet for røveri af en Brinks pansret lastbil, hvori to politibetjente og en vagt blev dræbt. Shakur havde en halvsøster, Sekyiwa, to år yngre end ham, og en ældre stedbror, Mopreme “Komani” Shakur, som medvirkede i mange af hans indspilninger.

I en alder af tolv meldte Shakur sig ind i Harlem’s 127th Street Repertory Ensemble og blev castet som Travis Younger-karakteren i stykket A Raisin in the Sun, som blev opført på Apollo Theatre. I 1986 flyttede familien til Baltimore, Maryland. Efter at have afsluttet sit andet år på Paul Laurence Dunbar High School, flyttede han til Baltimore School for the Arts, hvor han studerede skuespil, poesi, jazz og ballet. Han optrådte i Shakespeare-skuespil og i rollen som musekongen i balletten Nøddeknækkeren. Shakur, ledsaget af en af sine venner, Dana “Mouse” Smith, som hans beatbox, vandt mange rapkonkurrencer og blev anset for at være den bedste rapper på sin skole. Han blev husket som en af de mest populære børn i sin skole på grund af hans sans for humor, overlegne rappeevner og evne til at blande sig med alle folkemængder. Han udviklede et tæt venskab med en ung Jada Pinkett (senere Jada Pinkett Smith), som varede indtil hans død.

I dokumentaren Tupac: Resurrection siger Shakur: “Jada er mit hjerte. Hun vil være min ven hele mit liv.” Pinkett Smith kalder ham “en af mine bedste venner. Han var som en bror. Det var hinsides venskab for os. Den type forhold, vi havde, det får man kun én gang i livet.” Et digt skrevet af Shakur med titlen “Jada” optræder i hans bog, The Rose That Grew From Concrete, som også inkluderer et digt dedikeret til Pinkett Smith kaldet “The Tears in Cupid’s Eyes”. I løbet af sin tid på kunstskolen blev Shakur tilknyttet Baltimore Young Communist League USA og begyndte at date datteren af direktøren for det lokale kommunistparti USA.

I juni 1988 flyttede Shakur og hans familie til Marin City, Californien, et boligsamfund beliggende 8,0 km nord for San Francisco, hvor han gik på Tamalpais High School i det nærliggende Mill Valley. Han begyndte at deltage i Leila Steinbergs poesiklasser i 1989. Samme år organiserede Steinberg en koncert med en tidligere gruppe af Shakurs, “Strictly Dope”; koncerten førte til, at han blev signet med Atron Gregory. Han oprettede ham som roadie og backup danser med den unge rapgruppe Digital Underground i 1990.

I en tidlig alder begyndte Tupacs kærlighed til performance og kunst at vise sig, da han begyndte at optræde som 13-årig og senere indskrevet på Baltimore School of the Arts, før han droppede ud som 17-årig. Shakur brød ind i musikbranchen med rapgruppen Digital Underground som back-up danser og roadie. Til sidst udgav Shakur sit første soloalbum i ’91, 2pacalypse Now. 2Pacs musikkarriere begyndte at vokse, da hans andet album, Strictly 4 My NIGGAZ inkluderede to top 20 pop-hitlister: I Get Around og Keep Ya Head Up.

1991-92: 2Pacalypse Now

Shakurs professionelle underholdningskarriere begyndte i begyndelsen af 1990’erne, da han debuterede sine rappeevner i en vokaltur i Digital Undergrounds “Same Song” fra soundtracket til 1991-filmen Nothing but Trouble og optrådte også med gruppen i filmen af samme navn. Sangen blev senere udgivet som hovedsangen til Digital Underground extended play (EP) This is an EP Release, opfølgningen på deres debuthitalbum Sex Packets. Shakur optrådte i den medfølgende musikvideo. Efter sin rap-debut optrådte han med Digital Underground igen på albummet Sons of the P. Senere udgav han sit første soloalbum, 2Pacalypse Now. Selvom albummet ikke genererede nogen “Top Ti”-hits, hyldes 2Pacalypse Now af mange kritikere og fans for dets undergrundsfølelse, hvor mange rappere som Nas, Eminem, Game og Talib Kweli har peget på det som inspiration. Selvom albummet oprindeligt blev udgivet på Interscope Records, ejes rettighederne til det nu af Amaru Entertainment. Albummets navn er en reference til filmen Apocalypse Now fra 1979.

Albummet skabte betydelig kontrovers. Dan Quayle kritiserede det, efter at en Texas-ungdoms forsvarsadvokat hævdede, at han var påvirket af 2Pacalypse Now og dets stærke tema om politibrutalitet, før han skød en statstrooper. Quayle sagde: “Der er ingen grund til at en plade som denne skal udgives. Det har ingen plads i vores samfund.” Pladen var vigtig for at vise 2Pacs politiske overbevisning og hans fokus på lyrisk dygtighed. På MTV’s Greatest Rappers of All Time List blev 2Pacalypse Now opført som et af 2Pacs “certificerede klassiske” album sammen med Me Against the World, All Eyez On Me og The Don Killuminati: The 7 Day Theory.

2Pacalypse Now blev certificeret som guld af RIAA. Den bød på tre singler; “Brenda’s Got a Baby”, “Trapped” og “If My Homie Calls”. 2Pacalypse Now kan findes i Vinyl Countdown og i instruktionsmanualen til Grand Theft Auto: San Andreas sammen med nummeret “I Don’t Give a Fuck”, som dukkede op på radiostationen Radio Los Santos i spillet.

1993: Strictly 4 My NIGGAZ

Hans andet studiealbum, Strictly 4 My NIGGAZ, blev udgivet i februar 1993. Albummet klarede sig bedre end det forrige en debuterede på nummer 24 på Billboard 200. Albummet indeholder mange numre, der understreger Tupacs politiske og sociale synspunkter. Dette album havde mere kommerciel succes end dets forgænger, og der var mærkbare forskelle i produktionen. Mens Tupacs første indsats havde en indie-rap-orienteret lyd, blev dette album betragtet som hans “breakout”-album. Det affødte hits “Keep Ya Head Up” og “I Get Around” og nåede platinstatus. På vinyl blev Side A (spor 1-8) mærket “Black Side” og Side B (spor 9-16) “Dark Side”. Det er kendt som hans tiendestørst sælgende album med 1.366.000 flyttede enheder fra 2004.

1994: Thug Life, Thug Life: Bind 1 og novemberoptagelser

“Thug Life” omdirigerer her. For filmen, se Thug Life (film). For albummet, se Thug Life: Volume 1.

I slutningen af 1993 dannede Shakur gruppen Thug Life med en række af hans venner, herunder Big Syke, Macadoshis, hans stedbror Mopreme Shakur og Rated R. Gruppen udgav deres eneste album Thug Life: Volume 1 den 26. september 1994, som vandt guld. Albummet indeholdt singlen “Pour Out a Little Liquor”, produceret af Johnny “J” Jackson, som fortsatte med at producere en stor del af Shakurs album All Eyez on Me. Gruppen udførte normalt deres koncerter uden Shakur. Albummet blev oprindeligt udgivet af Shakurs label Out Da Gutta Records. På grund af kritik af gangsta-rap på det tidspunkt, blev den originale version af albummet skrottet og genindspillet, mens mange af de originale sange blev klippet. Blandt de bemærkelsesværdige numre på albummet er “Bury Me a G”, “Cradle to the Grave”, “Pour Out a Little Liquor” (som også optræder i soundtracket til filmen Above the Rim fra 1994), “How Long Will They Sørge mig?” og “Str8 Ballin’.” Albummet indeholder ti numre, fordi Interscope Records mente, at mange af de andre indspillede sange var for kontroversielle til at udgive. Selvom den originale version af albummet ikke var færdiggjort, fremførte Tupac den planlagte første single fra albummet, “Out on Bail” ved Source Awards i 1994. Selvom albummet oprindeligt blev udgivet på Shakurs label Out Da Gutta, har Amaru Entertainment, pladeselskabet ejet af moderen til Tupac Shakur, siden fået rettighederne til det. Thug Life: Volume 1 blev certificeret som guld. Nummeret “How Long Will They Mourn Me?” optrådte senere i 1998 fra 2Pacs Greatest Hits-album.

Shakur blev hastet til Bellevue Hospital efter et næsten dødeligt skyderi i 1994

Natten til den 30. november 1994, dagen før dommen i hans retssag om seksuelt misbrug skulle offentliggøres, Shakur blev skudt fem gange og bestjålet af to bevæbnede mænd i hærtræthed efter at have gået ind i lobbyen i Quad Recording Studios på Manhattan. Han ville senere anklage Sean Combs, Andre Harrell og Biggie Smalls – som han så efter skyderiet – for at have sat ham op. Shakur mistænkte også sin nære ven og kollega, Randy “Stretch” Walker, for at være involveret i angrebet. I en dokumentarfilm siger Biggie, at de var i optagestudiet og ikke vidste, at Shakur ville være der. Da de hørte, at han var nede, gik Lil’ Cease for at hente ham, men kom tilbage med nyheden om, at han lige var blevet skudt. Da Biggies følge gik ned for at tjekke hændelsen, blev Shakur ført ud på en båre, stadig ved bevidsthed og gav fingeren til dem omkring.

Ifølge lægerne på Bellevue Hospital, hvor han blev indlagt med det samme. efter hændelsen havde Shakur fået fem skudsår; to gange i hovedet, to gange i lysken og en gang gennem armen og låret. I dokumentaren “Biggie og Tupac” bliver Tupacs far interviewet og sagde, at Tupac gjorde et punkt for at vise ham, at der ikke blev påført nogen skade på hans penis og/eller testikler. Hans far nævner også, at da han så Tupacs lyske, vidste han, at han var hans søn. Han tjekkede ud af hospitalet mod lægens ordre, tre timer efter operationen. Dagen efter kom Shakur ind i retsbygningen i kørestol og blev fundet skyldig i tre tilfælde af overgreb, men uskyldig i seks andre, inklusive sodomi. Den 6. februar 1995 blev han idømt halvandet til fire et halvt års fængsel for en anklage for seksuelle overgreb.

Et år senere, den 30. november 1995, Stretch blev dræbt efter at være blevet skudt to gange i ryggen af tre mænd, der holdt op ved siden af hans grønne minivan ved 112th Ave. og 209th St. i Queens Village, mens han kørte. Hans minivan smadrede ind i et træ og ramte en parkeret bil.

Den 17. marts 2008 skrev Chuck Philips en artikel i Los Angeles Times, hvori han oplyste, at Jimmy Henchman, en hip hop talent manager, beordrede en trio af bøller til at hårdt op Shakur. Artiklen, som senere blev trukket tilbage af LA Times, fordi den delvist var afhængig af FBI-dokumenter, som viste sig at være forfalsket, menes at blive bekræftet i 2011, da Dexter Isaac indrømmede at have angrebet Tupac på ordre fra Henchman. Efter Isaacs offentlige tilståelse bekræftede Philips Isaac som en (blandt mange) af hans vigtigste unavngivne kilder. I en 12. juni 2012 eksklusiv for The Village Voice rapporterede Philips, at Jimmy Henchman indrømmede at have opstillet Tupacs baghold under en af ni “Queen For A Day”-tilbudssessioner med regeringen i efteråret 2011, ifølge anklagere, nøglebeviser, der understøtter Philips’ teori om angrebet.

1995: Fængselsstraf, Me Against the World og kaution

Shakur begyndte at afsone sin fængselsdom på Clinton Correctional Facility d. 14. februar 1995. Kort efter udgav han sit multi-platinalbum Me Against the World. Shakur blev den første kunstner, der havde et album som nummer et på Billboard 200, mens han afsonede en fængselsdom. Me Against the World fik sin debut på Billboard 200 og holdt sig på toppen af hitlisterne i fire uger. Albummet solgte 240.000 eksemplarer i den første uge, hvilket satte rekord for det højeste salg i den første uge for en mandlig solo-rapartist på det tidspunkt. Mens han afsonede sin straf, giftede han sig med sin mangeårige kæreste, Keisha Morris, den 4. april 1995; parret blev skilt i 1996. Shakur udtalte, at han giftede sig med hende “af de forkerte grunde”. Mens han var fængslet, læste Shakur mange bøger af Niccolò Machiavelli, Sun Tzus The Art of War og andre værker af politisk filosofi og strategi. Han skrev et manuskript med titlen Live 2 Tell, mens han var fængslet, en historie om en teenager, der bliver narkobaron.

Albummet blev meget godt modtaget, og mange kaldte det hans karrieres magnum opus. Det betragtes som et af de største og mest indflydelsesrige hiphop-albums nogensinde. Det er hans fjerde mest solgte album med 2.439.000 enheder flyttet til dato. Me Against the World vandt bedste rapalbum ved Soul Train Music Awards 1996.

“Dear Mama” blev udgivet som albummets første single i februar 1995 sammen med nummeret “Old School” som B- side. “Dear Mama” ville være albummets mest succesrige single, der toppede Hot Rap Singles-hitlisten og toppede på niendepladsen på Billboard Hot 100. Singlen blev certificeret platin i juli 1995 og blev senere placeret som #51 på året- slutdiagrammer. Den anden single, “So Many Tears”, blev udgivet i juni, fire måneder efter den første single. Singlen ville nå nummer seks på Hot Rap Singles-hitlisten og den 44. på Billboard Hot 100. “Temptations”, udgivet i august, var den tredje og sidste single fra albummet. Singlen ville være den mindst succesrige af de tre udgivne, men klarede sig stadig ret godt på hitlisterne og nåede nummer 68 på Billboard Hot 100, 35 på Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks og 13 på Hot Rap Singles hitlister.

1996: All Eyez on Me and The Don Killumati: The 7 Day Theory

All Eyez on Me var det fjerde studiealbum af 2Pac, udgivet den 13. februar 1996 af Death Row Records og Interscope Records. Albummet bliver ofte anerkendt som en af 1990’ernes krone på værket af rapmusik. Det er blevet sagt, at “på trods af noget ubestrideligt fyldstof, er det let den bedste produktion, 2Pac nogensinde har haft på rekord”. Det blev certificeret 5× Platinum efter blot 2 måneder i april 1996 og 9× platin i 1998. Albummet indeholdt Billboard Hot 100 nummer et singlerne “How Do U Want It” og “California Love”. Det indeholdt 5 singler i alt, det meste af et 2Pac-album. Desuden skrev All Eyez On Me (som var den eneste Death Row-udgivelse, der blev distribueret gennem PolyGram via Island Records) historie som det første dobbelt-fuldlængde hiphop-solo-studiealbum udgivet til masseforbrug. Den blev udgivet på to cd’er og fire LP’er. Chartwise var All Eyez on Me det andet album fra 2Pac til at nå nummer et på både Billboard 200 og Top R&B/Hip-Hop Albums hitlisterne. Det solgte 566.000 eksemplarer i den første uge af dets udgivelse, og blev listet på top 100 med de bedste en-ugers Soundscan-salg siden 1991. Albummet vandt 1997 Soul Train R&B/Soul eller Rap Album of the Year Award. Shakur vandt også prisen for yndlings-rap/hip-hop-kunstner ved den 24. årlige American Music Awards.

Makaveli The Don – Killuminati: The 7 Day Theory, almindeligvis forkortet til The 7 Day Theory, er det femte og sidste studiealbum af Tupac Shakur, under det nye scenenavn Makaveli, færdig før hans død og hans første studiealbum, der blev udgivet posthumt. Albummet blev fuldstændig færdigt på i alt syv dage i løbet af august måned 1996. Teksterne blev skrevet og indspillet på kun tre dage, og mixningen tog yderligere fire dage. Disse er blandt de allersidste sange, han indspillede før sit fatale skyderi den 7. september 1996. I 2005 rangerede MTV.com Killuminati: The 7 Day Theory som #9 på deres bedste hiphop-album nogensinde, og i 2006, anerkendte det som en klassiker. Følelserne og vreden, der vises på albummet, er blevet beundret af en stor del af hiphop-miljøet, inklusive andre rappere. Ronald “Riskie” Brent er skaberen af Makaveli Don Killuminati forsidemaleriet. George “Papa G” Pryce, tidligere chef for publicity for Death Row, hævdede, at “Makaveli, som vi lavede, var en slags tunge og kind, og det var ikke rigtig til at komme ud, og efter at Tupac blev myrdet, kom det ud. Men før det skulle det være en slags undergrund.” Albummet toppede som nummer et på Billboard Top R&B/Hip-Hop Albums-hitlisten og Billboard 200. Albummet genererede det næsthøjeste debut-ugesalg af ethvert album det år, og solgte 664.000 eksemplarer den første uge. Dette album blev certificeret 4× Platinum den 15. juni 1999.

Shakurs juridiske kampe begyndte efter han etablerede sin rapkarriere. I de tidlige halvfemser stod Shakur over for en uretmæssig dødssag, som blev afgjort uden for retten, anklager om overfald på politibetjente, hvor anklagerne i sidste ende blev frafaldet, og endda en hændelse, hvor Shakur pådrog sig fem skudsår fra skytten Dexter Isaac. I 1995 blev 2Pac idømt halvandet til fire og et halvt års fængsel for seksuelt misbrug. Ikke engang fængsel kunne dog bremse succesen med Shakurs karriere.

Mens 2Pacs seneste album på det tidspunkt, Me Against the World, var nummer et på pophitlisterne og ville senere få dobbelt platin. Shakur blev den første kunstner, der nåede nummer et på pophitlisterne, mens han afsonede en fængselsdom. Ved at få mest muligt ud af sin tid i fængslet blev 2Pac en passioneret læser. Blandt hans favoritter var værker af Niccolò Machiavelli, en italiensk renæssanceforfatter, hvis værker til dels var grundlaget for vestlig politisk videnskab. Shakurs påskønnelse af hans arbejde inspirerede til kaldenavnet: Makaveli.

Efter kun at have afsonet otte måneder af sin dom, var 2Pac ude på prøveløsladelse takket være en obligation på 1,4 millioner dollar betalt af Suge Knight, CEO for Death Row Records. Shakur er nu underskrevet med Death Row Records og fortsatte med at skabe All Eyez on Me, som indeholdt hits How Do You Want It og California Love.

2Pacs liv blev afkortet i september 1996, da Shakur blev offeret. af et drive-by-skyderi, mens hans bil ventede på rødt lys. Mens Shakur overlevede operationen, der fulgte, blev han erklæret død næsten en uge efter angrebet.

Selv i dag er 2Pacs indflydelse udbredt. Fra Library of Congress, hvor hans sang Dear Mama blev tilføjet i 2010 til National Registry, til kunstnere som den 11-dobbelte Grammy-vinder Eminem, der i et interview med MTV sagde:

“Han fik dig til at føle, at du vidste Hej M. Jeg tror, helt ærligt, at Tupac var den bedste sangskriver, der nogensinde har levet. Han fik det til at virke så nemt. Følelsen var der, følelsen og alt det, han prøvede at beskrive. Du så et billede, som han prøvede at male.”

2Pac efterlader en arv af ærlighed og passion i sine sange. 2Pac, der er respekteret af mange, er blevet en inspiration for kunstnere og en standard inden for rapmusik.