Kanya West

Født 8. juni 1977 (45 år)

Født i Atlanta, Fulton County, Georgia, USA

Ye (født Kanye Omari West den 8. juni 1977 i Atlanta, Georgia), professionelt kendt som Kanye West, er en Grammy-belønnet amerikansk rapper, producer, sanger, forfatter, instruktør, performancekunstner og modedesigner.

West begyndte at lave beats og rappe i de tidlige 90’ere i sin hjemby Chicago, Illinois, da han dannede rapgruppen Go Getters med de indfødte fra Chicago, GLC og Really Doe. Han vandt senere landsdækkende popularitet gennem sit arbejde i New York, hvor han begyndte at producere numre for kunstnere som Jay-Z, Twista, Mase, Talib Kweli og Alicia Keys.

Wests produktionsstil bruger ofte pitched- op vokalsamples, normalt fra soulsange, med sine trommer og instrumenter. Den første store labelsang, han producerede, var The Truth af Beanie Sigel, og hans første store udgivelse med hans varemærke vokale sampling-stil var This Can’t Be Life, et nummer fra Jay-Z’s The Dynasty: Roc La Familia. West sagde, at han fremskyndede trommerytmen til Dr. Dres Xxplosive for at bruge som erstatning for sine trommer på This Can’t Be Life.

West har sagt, at Wu-Tang Clan-produceren RZA påvirkede ham i hans stil, og har ved adskillige lejligheder sagt, at Wu-Tang-rapperne Ghostface Killah og Ol’ Dirty Bastard var nogle af hans all-time favoritter. Kanye West sagde: “Wu-Tang? Mig og mine venner taler om det hele tiden… Vi tror, at Wu-Tang havde en af de største påvirkninger, hvad angår en bevægelse. Fra slang til kjolestil, sketcher, prøverne. I lighed med den stil, jeg bruger, har RZA gjort det.”

I 2004 (efter at være blevet skubbet til side af mange pladeselskaber, der følte, at han ikke var en markedsvenlig hiphop-kunstner), lykkedes det ham at udgive hans debut-soloalbum, The College Dropout på Roc-A-Fella Records. Albummet modtog kritikerros, inklusive 10 Grammy-nomineringer og priserne for Årets Album og Bedste Rapalbum, samt definerede den stil, som West ville blive kendt for: “ordspil” og tung sampling af 70’ernes soul- og RnB-numre.

Ikke tilfreds med at hvile på laurbærrene investerede West to millioner dollars og hyrede et strygeorkester til at hjælpe med hans seneste indsats, Late Registration (2005). West samarbejdede med Jon Brion for at hjælpe med at udvikle lyden af albummet på trods af hans manglende erfaring med hiphop-produktion. Albummet modtog udbredt anerkendelse ligesom sin forgænger og vandt igen prisen for bedste rapalbum ved Grammys.

West var ikke fremmed for kontroverser, såsom at storme ud ved 2004 American Music Awards efter ikke at have modtaget bedste nye kunstner , men kun få dage efter udgivelsen af sit andet studiealbum, begyndte West at blive involveret i en stor kontrovers, efter at han gik ud af manuskriptet under udsendelsen af orkanen Katrina og proklamerede “George Bush er ligeglad med sorte mennesker”, som Bush hævdede var “en af de mest modbydelige øjeblikke i mit præsidentskab”. I januar 2006 poserede West på forsiden af Rolling Stone iført en tornekrone, hvilket igen vakte kontroverser.

Til sin tredje udgivelse var West opsat på at producere sange, der kunne bruges mere effektivt, når han optrådte i arenaer. Til Graduation, den tredje og i sidste ende sidste del af hans ‘Dropout Bear’-serie, hentede West musikalsk inspiration fra The Rolling Stones, Led Zeppelin, Bob Dylan og Johnny Cash. I optakten til albummet blev han involveret i en venskabelig rivalisering med 50 Cent om, hvilke af de to kunstneres kommende album der ville sælge mere, da de begge blev udgivet samme dag. West solgte i sidste ende 957.000 eksemplarer i den første uge efter udgivelsen, og solgte Curtis med en stor margin. Albummets hovedsingle “Stronger” samplede Daft Punk og var Wests tredje nummer et på Billboard 200. Mange udråber Wests ‘sejr’ over 50 Cent for at være ‘døden’ for gangster-rap som den dominerende hiphop-subgenre.

Efter hans mors, Donda Wests død, og afslutningen på hans forlovelse med den langvarige partner Alexis Phifer, opgav West sin oprindelige plan om at udgive et fjerde album med titlen Good Ass Job og chokerede sine fans ved at udgive 808s og Heartbreak , som var fuld af autotune-sang, omfattende brug af TR-808-trommemaskinen, temaer om kærlighed, tab og ensomhed og meget lidt rap. Den fik lidt mere blandede anmeldelser end hans tidligere indsats, men mange kritikere nævner 808s og Heartbreak som katalysatoren for en ny bølge af rappere, mest fremtrædende Drake, på grund af dens temaer, som var ualmindelige i mainstream hiphop.

Wests sorg så ud til at føre til en spiral ude af kontrol, som kulminerede i, at han stormede på scenen ved VMA’erne i 2009 for at afbryde Taylor Swifts prismodtagelsestale for at proklamere, at Beyoncé i stedet fortjente prisen, i et træk, der er berygtet i popkulturen og blev udskældt af hele verden i kølvandet. West forsvandt fra offentligheden efter dette, og hans kommende turné med Lady Gaga blev aflyst. Den vanærede Vesten, der blev beskrevet som en ‘slyngel’ af præsident Obama, så ud til at have meget arbejde at gøre for at vende tilbage til sin fordums herlighed, men han var ved at gå i gang med, hvad nogle kritikere anser for at være det bedste løb i hans karriere .

West holdt hul på Hawaii i et par måneder og arbejdede utrætteligt for at producere, hvad mange anser for at være hans magnum opus. My Beautiful Dark Twisted Fantasy, Wests femte studiealbum, blev udgivet i november 2010 til fantastiske anmeldelser fra kritikere, hvilket styrkede hans comeback. I skærende kontrast til hans tidligere indsats, som bød på en minimalistisk lyd, anlægger Dark Fantasy en maksimalistisk filosofi og beskæftiger sig med temaer om berømthed og overskud. Pladen omfattede det internationale hit All of the Lights, og Billboard-hits Power, Monster og Runaway, hvoraf sidstnævnte akkompagnerede en 35-minutters film af samme navn.

I løbet af denne tid indledte West gratis musikprogram GOOD Fridays via hans hjemmeside, der tilbyder en gratis download af tidligere ikke-udgivne sange hver fredag i ugen, hvoraf en del var inkluderet på albummet. Dark Fantasy gik videre til platin i USA, men dets udeladelse som kandidat til årets album ved den 54. Grammy Awards blev betragtet som en “snub” af flere medier.

Efter en overskrift udgivet til Coachella 2011, der blev beskrevet af The Hollywood Reporter som “et af de bedste hiphop-sæt nogensinde”, udgav West samarbejdsalbummet Watch the Throne med Jay-Z. Ved at anvende en salgsstrategi, der udgav albummet digitalt uger før dets fysiske modstykke, blev Watch the Throne et af de få store labelalbums i internetalderen for at undgå en lækage. Niggas i Paris blev pladens højeste hitliste, og toppede som nummer fem på Billboard Hot 100. I 2012 udgav West opsamlingsalbummet Cruel Summer, en samling numre af kunstnere fra Wests pladeselskab GOOD Music. Cruel Summer producerede fire singler, hvoraf to kom i top tyve af Hot 100: Mercy and Clique. West instruerede også en film af samme navn, der havde premiere på filmfestivalen i Cannes i 2012 i en skræddersyet pyramideformet visningspavillon med syv skærme.

Sessioner for Wests sjette soloindsats begynder at tage form i begyndelsen af 2013 i hans egen personlige hems stue på et Paris hotel. Fast besluttet på at “underminere det kommercielle”, samlede han endnu en gang tætte samarbejdspartnere og forsøgte at inkorporere Chicago drill, dancehall, acid house og industriel musik. Primært inspireret af arkitektur, førte Wests perfektionistiske tendenser til, at han kontaktede producer Rick Rubin femten dage før dens forfaldsdato for at fjerne pladens lyd til fordel for en mere minimalistisk tilgang. Den første promovering af hans sjette album omfattede verdensomspændende videoprojektioner af albummets musik og live-tv-optrædener.

Yeezus, Wests sjette album, blev udgivet den 18. juni 2013 til strålende anmeldelser fra kritikere. Det blev rapperens sjette nummer et-debut i træk. Def Jam udsendte “Black Skinhead” til radioen i juli 2013 som albummets førende single. Den 6. september 2013 meddelte Kanye West, at han ville stå i spidsen for sin første solo-turné i fem år for at støtte Yeezus, med den amerikanske rapper Kendrick Lamar, der ledsagede ham undervejs.

I november 2013, West udtalte, at han arbejdede på og indspillede sit næste studiealbum. Albummet skulle produceres af Rick Rubin og Q-Tip.. Kanye udgav en single med titlen “Only One”, den 31. december 2014 med Paul McCartney, samt samarbejdede med McCartney om Rihanna-nummeret “FourFiveSeconds”, udgivet i Januar 2015. West optrådte på SNL 40th Anniversary Special den 15. februar 2015 for at debutere en ny sang Wolves, med Sia Furler og Vic Mensa. Endnu en single med titlen “All Day” blev udgivet den 2. marts 2015, igen med McCartney samt Theophilus London, Allan Kingdom.

I juni samme år stod Kanye for Glastonbury Festival i Storbritannien. , som vakte stor forargelse, inklusive en underskriftsindsamling med 135.000 underskrifter mod hans optræden, hvilket førte til, at West erklærede, at han var “den største nulevende rockstjerne på planeten” mod slutningen af sit sæt, og forestillingen fik en blandet reaktion blandt fans og kritikere, på grund af dens kontrovers. I september 2015 optrådte West {album artist kanye west]808s og Heartbreak i sin helhed på Hollywood Bowl i løbet af to nætter, som modtog strålende anmeldelser med et 60 personers orkester, gæster som Kid Cudi og Mr Hudson og over 70 dansere . West udgav “Facts” ved det nye årsskifte.

West havde oprindeligt udtalt, at hans kommende album ville hedde ‘So Help Me God’, før han ændrede titlen til ‘SWISH’ og annoncerede, at det ville udkommer den 11. februar. I januar 2016 udgav han “Real Friends” og “No More Parties in LA”, med Kendrick Lamar. Udover at omdøbe albummet igen til “Waves”, blev West involveret i adskillige twitter-kontroverser op til albummet, herunder med rapperen Wiz Khalifa, efter at han foreslog, at West havde stjålet ideen om bølgen fra andre kunstnere og tilsyneladende dissede Kim Kardashian, hvilket senere viste sig at være en misforståelse over brugen af “KK”. West ændrede igen navnet på albummet få dage før dets udgivelse, denne gang til “{album artist=kanye west]The Life of Pablo”, og debuterede det i Madison Square Garden den 11. februar, men udskød dets udgivelse et par dage . Den 14. februar udgav West albummet er en optræden på SNL. West hævdede oprindeligt, at albummet skulle være et Tidal-eksklusivt, men det blev senere udgivet på andre streamingplatforme, selvom det endnu ikke har modtaget en fysisk udgivelse.

West fortsatte med at pille ved blandingen og produktionen af album, selv efter det blev udgivet, og det blev opdateret flere gange, inklusive den sidste sang “Saint Pablo” i juni 2016. West havde også offentliggjort sine planer om at udgive et album i sommeren 2016, med titlen “Turbo Grafx 16”, baseret på 1990’ernes spillekonsol, som aldrig dukkede op, selv om han udgav en enkelt tanke fra det kommende GOOD Music-album “Cruel Winter”, kaldet Champions. I samme måned blev en video til “Famous” udgivet, inklusive nøgne voksfigurer af berømtheder som West, Kim Kardashian, Taylor Swift, Donald Trump, Chris Brown, Rihanna, Bill Cosby og George W. Bush.

I august 2016 indledte West den ambitiøse Saint Pablo Tour, som omfattede en mobil scene hængt fra loftet. Efter det voldsomme røveri af Kims smykker i Paris i oktober, måtte West afslutte et show tidligt og udsætte shows efter det. I de følgende forestillinger aflyste West shows tidligt og gik i lange skænderier mod andre kunstnere som Jay Z og Beyoncé blandt andre, samt kom med kontroversielle politiske udtalelser, herunder antydede hans støtte til Donald Trump. Den 21. november 2016 aflyste West resten af turen og blev indlagt på hospitalet på grund af søvnmangel og ekstrem dehydrering. Efter dette forsvandt West fra de sociale medier, og dukkede først op igen 11 måneder senere med en række tweets, som omfattede mange filosofiske tanker og annonceringen af to albums i juni 2018, et soloalbum, der ville indeholde 7 numre den 1. juni, og et samarbejde med Kid Cudi udgives den 8. juni.

Den 29. august 2021 udgav Kanye sin 10. længe ventede studieudgivelse Donda via GOOD Music og Def Jam Recordings efter en række af tre lyttefester.

Personligt liv:
West blev født i Atlanta, Georgia. Da han var tre år gammel (som nævnt i Hey Mama) blev hans forældre skilt, og han flyttede med sin mor til Chicago, Illinois. Hans far, Ray West, var en tidligere Black Panther; en af de første sorte fotojournalister ved Atlanta Journal-Constitution; og er nu kristen rådgiver. Kanyes afdøde mor, Dr. Donda West, arbejdede som professor i engelsk ved Clark Atlanta University og formand for den engelske afdeling ved Chicago State University, før han trak sig tilbage for at fungere som Kanyes leder. Han blev senere opvokset i en højere middelklassebaggrund og gik på Polaris High School i forstaden Oak Lawn, Illinois efter at have boet i Chicago.

Efter at have gået på American Academy of Art, en kunstskole i Chicago, gik West i Chicago State Universitet, men droppede til sidst ud på grund af dårlige karakterer og for at fortsætte med at arbejde på sin musikkarriere. Mens han gik i skole, producerede West for lokale kunstnere, blandt andet på rapperen Gravs debutalbum Down to Earth. Han vandt senere berømmelse ved at producere hitsingler for store hiphop/R&B-kunstnere, herunder Jay-Z, Talib Kweli, Cam’ron, Paul Wall, Common, Mobb Deep, Jermaine Dupri, Scarface, The Game, Alicia Keys, Janet Jackson og John Legend blandt andre. Han “spøgelsesproducerede” for sin engang mentor Deric Angelettie ifølge hans sang Last Call og krediteringerne af Nas’ Poppa Was a Playa.

West var gift med Kim Kardashian. Sammen fik de fire børn: døtre ved navn North (*2013) og Chicago (*2018); og sønner ved navn Saint (*2015) og Salme (*2019). I 2021 søgte Kardashian om skilsmisse.

I 2020 lancerede West en mislykket uafhængig præsidentkampagne, der primært talte for en konsekvent livsetik. I 2022 mødte han tilbageslag og mistede en række sponsorer og partnerskaber – inklusive hans samarbejder med Adidas, Gap og Balenciaga – efter at have fremsat antisemitiske udtalelser.