12 lidet kendte fakta om Foo Fighters

The Foo Fighters er vokset til at blive et af USA’s mest elskede rockbands. Selvom du ikke er så vild med deres musik, er der ingen tvivl om, at Dave Grohl er en af de bedste, hvis ikke den bedste, frontmand i branchen, fængslende publikum og giver 100 procent ved hvert show. For helvede, Grohl vil ikke engang lade alvorlige skader komme i vejen for en optræden, som det fremgår af en koncert i 2015 i Göteborg, Sverige, hvor han tog en katastrofal tumle fra scenen og derefter fortsatte med at afslutte optræden på en frisk brækket ben. Så som en hyldest til dette fantastiske band og deres legendariske frontmand vil vi gerne dele 12 Foo Fighters-fakta med dig, som få mennesker er meget vidende om.

12. De bruger en UFO-navnekonvention
Navnet Foo Fighters henviser til et begreb, der blev opfundet af allierede styrker under Anden Verdenskrig, og som blev brugt til at beskrive uidentificerede flyvende objekter. Dave Grohl, der selv indspillede det første Foo Fighters-album, håbede, at navnet ville give ham lidt anonymitet, men det lykkedes åbenbart ikke rigtigt.

I et interview sagde Grohl: “Omkring tiden at jeg optog det første FF-bånd (det blev den første plade), læste jeg mange bøger om UFO’er. Ikke alene er det et fascinerende emne, men der er en skatkammer af bandnavne i disse UFO-bøger! Så da jeg selv havde indspillet den første plade og spillet på alle instrumenterne, men jeg ville have folk til at tro, at det var en gruppe, regnede jeg med, at Foo Fighters kunne få folk til at tro, at det var mere end bare én fyr. Dumt, hva?” Helt tilfældigt forholder gruppens pladeselskab, Roswell, sig også til UFO’er, da det refererer til byen i New Mexico, hvor en flyvende tallerken angiveligt styrtede ned i 1947.

11. Efter Nirvana sluttede Dave Grohl sig næsten til Tom Petty and the Heartbreakers
Syv måneder efter Kurt Cobains død satte tragisk en stopper for Nirvana, sad Dave Grohl som trommeslager for Tom Petty and the Heartbreakers og fremførte sangene “Honeybee” ” og “You Don’t Know Jack”, da de spillede på Saturday Night Live. Efter koncerten tilbød Petty Grohl en fuldtidsplads i bandet, men Grohl afviste tilbuddet, så han kunne starte Foo Fighters. Grohl er dog stadig en stor Tom Petty-fan den dag i dag og fortalte engang dokumentaristen Peter Bogdanovich: “Jeg kan ikke komme i tanke om noget band, der lyder som Tom Petty and the Heartbreakers. Han er bare en badass.”

10. Dave Grohl kan blive et enmandsband til studieoptagelser
Når du lytter til det, ville du ikke have nogen mulighed for at vide, at Foo Fighters’ selvbetitlede debutalbum dybest set var en soloplade produceret af Dave Grohl . Forsangeren fremførte hver eneste tone, du hører på hele albummet, bortset fra guitarnummeret på “Afghan Whigs”, som blev lavet af Greg Dulli. På trods af at have samlet et komplet band til Foo Fighters’ opfølgende album, kunne Grohl desuden ikke rigtig lide det, trommeslageren kom med til bordet, så han gik ind igen og indspillede alle trommenumrene selv.

9. Taylor Hawkins plejede at spille i et band med Alanis Morissette
Før trommeslager Taylor Hawkins sluttede sig til Foo Fighters i 1997 var han en del af Alanis Morissettes turnerende band. Hawkins spillede med Alanis i hele Jagged Little Pill-turen, og der var endda rygter om, at der var lidt kemi mellem de to. Som historien går, stoppede Foo Fighters’ originale trommeslager, efter at Grohl genindspillede alle trommedelene på The Color and the Shape. Grohl havde brug for en ny trommeslager til turnéen og snuppede Hawkins fra Morissettes band. Interessant nok var Hawkins ikke den eneste alternative rocklegende, der blev inkluderet i Morissettes band. Flea og Dave Navarro, som begge var medlemmer af The Red Hot Chili Peppers på det tidspunkt, spillede på hardcore Alanis-nummeret “You Oughta Know”. Havde Hawkins været så berømt dengang, som han er i dag, ville Alanis Morissettes band sandsynligvis være gået over i historien som en af de største supergrupper fra 90’erne.

8. De har det sjovt med deres turryttere
Gennem årene har Foo Fighters udviklet en sjov vane til kreativt at bruge deres turryttere. I 2011 forvandlede de berømt rytteren til deres Wasting Light Tour til en malebog i fuld længde, komplet med underholdende aktivitetssider, der let mindede spillesteder og promotorer om, hvilke fødevarer bandmedlemmerne kan lide at spise. En side beder læseren om at sætte en ring om genstande, der hører til i en salat, hvilket antyder, at genstande som en hammer, en tand, Richard Pryor og en UFO ikke er passende.

7. Dave Grohl kan lide at spille med andre bands
Da bandet konstant spiller propfyldte koncertprogram, er Dave Grohl uden tvivl en travl mand. Men når han ikke spiller med Foo Fighters eller laver dokumentarer, kan Grohl gerne slappe af ved at jamme med andre bands. Tidligere har han spillet trommer for Nine Inch Nails, Queens of the Stone Age, Killing Joke, Garbage og Tenacious D.

6. Bandet har en mærkelig tilknytning til Prince
I 2003 lavede Foo Fighters et cover af Princes hotte sang “Darling Nikki.” Tilsyneladende var Prince ikke så glad på det tidspunkt og fortalte gruppen, at de skulle “skrive deres egne melodier.” Faktisk støder Foo Fighters stadig ind i licensproblemer, hver gang de forsøger at inkludere det cover i enhver officiel udgivelse, hvorfor det måtte klippes fra gruppens cd-udgave af coversange. Fire år senere, i 2007, dækkede Prince imidlertid Foo Fighters’ nummer “Best of You” under hans nu legendariske Super Bowl-pauseoptræden. Spol derefter yderligere fire år frem, og Prince beslutter, at han vil gøre alle coversange ulovlige. Mærkeligt nok var dette lige omkring det tidspunkt, hvor Prince inviterede Dave til at jamme med ham, en session, hvor de angiveligt lavede en gengivelse af Led Zeppelin-klassikeren “Whole Lotta Love”. Indrømmet, Price har altid været en forvirrende lilla gåde, men han ser ud til at have temmelig blandede følelser, når det kommer til covermusik.

5. Historien bag Dave Grohls Trini Lopez-guitar
Hvis du er så heldig nogensinde at have set Foo Fighters live til koncert, har du måske bemærket, at Dave Grohl bruger en sød blå og hvid guitar på et tidspunkt under optræden . Det er en Gibson Trini Lopez guitar, der var specialfremstillet til ham med en Pelham Blue finish. Guitaren ligner meget en ES-355, kun med diamantformede f-huller. Grohl har brugt Trini Lopez guitarer i studiet siden bandets start, og nu ser især denne guitar ud til også at være hans favorit til at spille live shows. I et interview med New Musical Express (NME) gik Grohl endda så langt som at kalde guitaren “lyden af Foo Fighters.”

4. Albummet Wasting Light blev inspireret af pop-discomusik
Det er en velkendt kendsgerning, at Dave Grohl ikke sætter stor pris på popmusik, så det vil måske overraske dig at høre, at han hentede indflydelse fra diskoteket æra. Ikke desto mindre har Grohl åbent indrømmet, at Foo Fighters’ album fra 2011, Wasting Light, var inspireret af to af de mest populære discogrupper gennem tiderne. I et interview sagde han: “Jeg kan godt lide masser af crazy-ass, dissonant, forvrænget rock’n’roll, men jeg elsker også The Bee Gees og ABBA, bands hvis pop-omkvæd bliver større og større.” Selvfølgelig henviste Grohl nok mere til sangskrivningsprocessen end de faktiske optrædener. Forvent ikke at høre en Foo Fighters-fortolkning af “Stayin’ Alive” på et tidspunkt.

3. De nægter at lave jubilæumsshows
I disse dage, med samfundets opmærksomhed, der skrumper hurtigere end Kanyes bankkonto efter et nyt forretningsforetagende, anses ethvert band, der kan overleve og fortsætte med at lave musik efter et årti, legendarisk. Og det er normalt omkring de 10 år, man ser bands begynde at lave ting som at genindspille deres gamle numre eller lave koncertturnéer, der udelukkende er dedikeret til deres første album. Men fans skal nok ikke forvente noget lignende fra Foo Fighters. Dave Grohl har skrevet, at han foragter bands, der genbesøger deres gamle album for at tjene penge på fannostalgi, og afviser dem som billige cash-grabs forklædt som fanservice.

Når det er sagt, som bandets 20. jubilæet nærmede sig, overvejede Grohl at genindspille deres debutalbum, og tænkte, at det kunne være rart at give det den rigtige bandbehandling, da gruppen på det tidspunkt ikke var helt dannet, og Grohl oprindeligt indspillede det med ham, der spillede stort set hver gang. instrument på hvert spor. Men i sidste ende hjalp Taylor Hawkins Grohl med at komme tilbage til fornuften og fortalte ham, at det måske var “Den værste idé nogensinde”, og at fans “ville fandeme hade det!”

2. Dave Grohl har aldrig haft nogen formel musiktræning
Dave Grohl husker næsten aldrig navnene på akkorder, men hans tilgang til at spille guitar er meget fra en trommeslagers perspektiv. Sådan forklarer han, hvordan han spiller riffs til “Everlong”: “Den lave E-streng er kick-trommen. A- og D-strengene er snarer. G, B og høj E er bækkener. Så du har et kick-snare forhold i riffet. Så når omkvædet kommer rundt, vasker du alle de høje strenge, som du ville vaske en bækken. Det gør det perkussivt, og det giver den dynamik.”

1. De er David Lettermans yndlingsband
I 2000 gennemgik David Letterman en potentielt livsendende femdobbelt bypass-operation. Han sagde, at under hans svære bedring hjalp “Everlong” ham med at finde en god tankegang, og sangen har haft en særlig betydning for ham lige siden. Så til sit første show efter at være kommet sig efter operationen anmodede han om, at Foo Fighters var den musikalske gæst. Lige før de kom ud og optrådte “Everlong”, gav Letterman dem en sentimental introduktion, der ganske enkelt sagde: “Mit yndlingsband, spiller min yndlingssang.”

Efter at have annonceret sin pensionering fra Late Night besluttede David Letterman sig han ville ud med et brag og inviterede nogle af sine yndlingsgæster til at vende tilbage til sit sidste afskedsshow. Af alle de hundredvis af bands, Letterman har haft på sit show gennem årene, var Foo Fighters den eneste gruppe, han overvejede til sit sidste gardinopkald.