Eminem

Eminem Biografi

Den berømte rapper Eminem blev født Marshall Bruce Mathers III den 17. oktober 1972 i Saint Joseph, Missouri, USA. Han er søn af en femten-årig mor på tidspunktet for sin fødsel og en far, der rejste seks måneder senere og aldrig vendte tilbage. Han brugte det meste af sin barndom på at flytte frem og tilbage mellem Saint Joseph og forstaden Detroit, Michigan, og bosatte sig endelig på østsiden af Detroit, da han var 12.

Tidligere studerede på Lincoln High School i Warren fra 1986 til 1989 , Marshall skiftede ofte skole hver anden eller tredje måned. Det gjorde ham svært at få venner og holde sig ude af problemer. Da han fejlede i 9. klasse tre gange, indtil han endelig droppede ud, sagde han, at han ikke var dum. Han sagde, at han ikke var interesseret i skole, fordi alt, hvad han ønskede at gøre, var at rappe.

Marshall begyndte at rappe i en tidlig alder af 4 og begyndte at forfølge karriere seriøst i en alder af 14. Det var den tid, hvor han begyndte at udføre rap i kælderen i sin gymnasievens hjem. Som 17-årig fik han til sidst et navn for sig selv, Eminem, som blev taget fra hans initialer M(arshall) M(athers). Hip-hop-samfundet, der var vant til sort rapper, afviste den hvide Eminem, som til sidst fandt den nemmeste måde at vinde underjordisk hiphop-samfund ved at blive en battlerapper, der optrådte i flere klubber og tvinge sig selv til radioprogrammer.

Han blev ikke umiddelbart accepteret af offentligheden, men som tiden gik, viste han sig som en kvalificeret rapper. Da Em fik nogle tilbud om at slutte sig til flere andre rappere for at starte en gruppe, sluttede Em sig til New Jacks og flyttede derefter til Soul Intent og producerede sin første indspillede single med dem i 1995. Det var en rapper ved navn Proof, som derefter bad Eminem om at starte en ny gruppe fordi han nød at arbejde sammen med ham. Sammen med deres 4 andre venner var Proof og Eminem begge i én gruppe ved navn D12, som hver endte med at fokusere mere på deres solokarriere frem for deres samarbejde, hvilket førte til et karrierestop.

Det var fødslen. af Ems første barn, Hailie Jade Scott den 25. december 1995 med mangeårige kæreste Kim Scott, der opmuntrede ham til at arbejde hårdere for de penge, hans familie havde brug for. Det var svært for ham, der ikke havde andet end de “sutte” livserfaringer, han brugte som emne for sine raptekster. Et år senere, det var i 1996, indspillede Eminem sit første album “Infinite”, kun for at modtage få anmeldelser.

Da han lærte af sin tidligere fiasko, introducerede han snart Slim Shady, et alter ego, der ikke var bange. at sige, hvad han følte. Med at arbejde på sangen af hele sit hjerte og hele sit hjerte, udøste Em sit hjerte og reflekterede hans følelser over for sin mor, der blev anklaget for fysisk og mentalt at have misbrugt sin yngre bror.

I 1997 forlod Kimberly Ann Scott ham og forbød ham at se deres barn. Frustrationen sendte Eminem til et hyppigt stofmisbrug og alkohol, der helt sikkert påvirkede hans sammensætning. Da han først begik selvmord, indså han endelig, at den bedste og eneste måde at flygte fra sit ulykkelige liv på var hans musikalske ambition. En sådan depression fik ham til at udgive den brutale “The Slim Shady EP”, som han faktisk fyldte med noget af den komposition, han havde skrevet længe før. På grund af hans tydeligt overdrevne, nasal-stemmede rappe-stil og hans hudfarve, kaldte mange ham musikkens næste “store hvide håb.”

Han underskrev endelig en kontrakt med Interscope og blev taget under Dr. Dre’s. fløj, hvilket giver ham mulighed for at indspille en cd i fuld længde. Begge begyndte derefter at indspille “My Name Is”, før Dre endelig gik med til at producere Ems første album, med “Just Don’t Give AF*ck”-singlen som albumpreview. En forsoning med Kimberly Ann Scott førte dem til et ægteskab, der blev holdt i efteråret 1998.

I begyndelsen af 1999 udgav han “The Slim Shady LP”, der affødte hits “My Name Is” og “Gilty Conscience” . I løbet af de næste år fik albummet tredobbelt platin, hvilket efterlod fordele og ulemper ved albummets tekster langt bagud. Hans succes fortsatte med “The Marshall Mathers LP” udgivet i sommeren 2000. Den solgte 1,76 millioner eksemplarer i sin første uge efter udgivelsen i USA, en rekord for en soloartist, vandt med succes 3 Grammies og blev det første rapalbum nogensinde at blive nomineret til Årets Abum.

Efterhånden som berømmelsen og populariteten kom, opstod der mange flere kontroverser på grund af nogle optøjer, som Eminem havde forårsaget, herunder et slagsmål med den sindssyge klovn Posses ansatte i en bilstereobutik; en kamp med popsangerinden Christina Aguilera; en retssag fra hans mor; og et angreb på en klubgænger i Detroit.

Disse anklager inspirerede ham til at producere to andre sange med titlerne “Kill You” og “Kim”. I sidstnævnte sang rappede han om at myrde sin egen kone med vold, hvilket i virkeligheden trak hende til et selvmordsforsøg, før de endelig blev skilt. Kim fik først fysisk forældremyndighed over deres datter, økonomisk støtte, en personlig chauffør og genindsættelse af hendes kreditkort, men Eminem fik senere fælles forældremyndighed over datteren Hailie Jade.

I 2001 mødte han hans gamle venner fra Detroit og genoprettede D-12, der alle sammen den sommer udgav et album og kom på banen. Dette blev efterfulgt af en skuespillerdebut i “8 Mile”, en film løst baseret på hans liv instrueret af Curtis Hanson. Han vandt Oscar-prisen i 2003 for soundtracket med titlen “Lose Yourself”. Så kom albummet “The Eminem Show”, som trods sin populære andensingle “Cleanin’ My Closet”, der kredsede om hans dysfunktionelle barndom og hans had mod sin mor, provokerede mange kritikere. Uanset hvad var det en stor succes kommercielt.

Et andet godt modtaget album “Encore”, som genforenede ham med sine gamle venner i D12, fulgte snart i 2004. Det blev nomineret til tre Grammy-priser og blev digital historie dengang for at være det første album, der solgte 10.000 digitale eksemplarer på en uge. Tilsyneladende for at gengælde tjenesten, slog han senere ind på optagelsesstanden med venner til et “D12 World”-album i 2005.

Mens han var på toppen af sin karriere, rygtedes Em at ville trække sig tilbage fra musikindustrien. Men han nægtede det: “Når jeg siger, at jeg holder en pause, tager jeg en pause fra min musik for at gå i studiet og producere mine andre kunstnere. På trods af sit selvforsvar blev rapperen tilsyneladende fanget i en værre situation, da han engang blev sendt under behandling for at overvinde sin afhængighed af søvnmedicin. Dette provokerede åbenbart offentligheden over hele verden til at få en forværret opfattelse af både hans personlige og musikalske karriere.

Em fortsatte faktisk med at arbejde på sin musikkarriere. En samling af største hits “Curtain Call: The Hits” blev udgivet den 6. december 2005. Ligesom sine forgængere opnåede det nye sæt stor succes og bukkede sig på toppen af Billboard-albumhitlisterne. Tingene blev også bedre i hans kærlighedsliv, da han afslørede, at han er tilbage sammen med ekskonen Kimberly. “Vi har forsonet os og skal nok gifte os igen,” sagde han dengang. De giftede sig endelig igen, men det varede kun mindre end tre måneder. Kim nævnte Ems afhængighed af søvnmedicinen som årsagen til deres seneste brud.

Men Em benægtede det som at sige: “Hendes påstande om min status efter genoptræning er både usande og uheldige …. hun var klar over, at jeg søgte skilsmisse. Vi forsøgte begge at give vores ægteskab en chance til og indså hurtigt, at et bryllup ikke løser de underliggende problemer.”

Efter “Encore” tog han en pause fra indspilningen. Han sagde, at han var “i limbo” og “debatterede” om, hvornår og om han ville udgive endnu et album. Han sagde: “Jeg arbejder altid, og jeg er altid i studiet. Det føles godt lige nu, energien fra etiketten. I et stykke tid havde jeg ikke lyst til at gå tilbage til studiet … jeg gennemgik nogle personlige ting. Jeg kommer ud af de personlige ting, [og] det føles godt.”

I maj 2009 glædede hans fans sig, da et comeback-album “Relapse” blev rullet ud det år. Med hits som “Crack a Bottle”, “We Made You” og “Beautiful” toppede den Hot 200, hvilket markerede den umtendende gang, han sad på førstepladsen på den amerikanske albumhitliste. Som et af årets mest ventede album blev pladen den bedst sælgende rap-cd i slutningen af december.

Ny musik blev ved med at komme fra rapperen, da han droppede endnu et album “Recovery” i det følgende år. Ikke alene producerede det kæmpe hitsingler som “Not Afraid” og “Love the Way You Lie”, men det blev også hans billet til at samle flere Grammy Awards. Han scorede endda sin bedst sælgende single til dato med 10,25 millioner solgte på verdensplan for det Rihanna-assisterede nummer.

På trods af at han var en af de bedst sælgende rappere i verden, glemte Em aldrig sine rødder. Udover sit gensyn med D12, fandt han også sammen igen med en anden af hans Bad Meets Evil homie, Royce 5’9″ for “Hell: The Sequel”-albummet. Cd’en blev udgivet et år efter hans “Recovery”.

Fans’ efterspørgsel efter ny musik efter to års fravær blev besvaret af Eminem i 2013. Han annoncerede “The Marshall Mathers LP 2” med “Berzerk” som lead single. Selvom det kun blev forhåndsvist med én single, blev albummet allerede rost af kritikere. Det blev kåret som et af de mest ventede album i 2013 af flere musikmagasiner.

En anden kontrovers, der involverede ham, opstod samme år. En Chicago-baseret gruppe, Hotstylz, anklagede Eminem for at bruge beatet fra deres hitsang “Lookin’ Boy” til Eminems “Rap God”, hvilket førte til, at gruppen udgav et diss-nummer med titlen “Rap Fraud”, mod ham.

Bortset fra kontroversen, blev Eminem den 3. november kåret som årets første YouTube Music Awards’ kunstner, og en uge senere modtog han Global Icon Award ved MTV Europe Music Awards 2013. Hans præstation stoppede ikke der. Ved den 57. Grammy Awards modtog rapperen prisen for bedste rapalbum for “The Marshall Mathers LP 2” samt prisen for bedste rap/sunget samarbejde for “The Monster” med Rihanna.

I 2014 udgav Eminem “ShadyXV” efter at have afsløret en syv-minutters cypher med titlen “Detroit Vs. Everybody” sammen med andre rappere som Danny Brown, Big Sean og Trick Trick. Albummet debuterede som nr. 3 på Billboard-listen med 138.000 enheder. Ikke kun ved at udgive et album, men Eminem optrådte også i “The Interview”, hvor han spillede en homoseksuel karakter.

Mens Eminem ikke udgav noget album i 2015, afslørede rapperen adskillige sange, herunder ” Kings Never Die” med Gwen Stefani og “Phenomenal”, som var soundtracket til sportsdramaet “Southpaw”. Rapperen udgav heller ikke noget album i 2016, men han var med i Skylar Greys nummer “Kill for You” fra hendes album “Natural Causes”. Han udgav også en sang med titlen “Campaign Speech” samt annoncerede, at han arbejdede på et nyt album.

Eminem var kendt for at hade Donald Trump, og han viste sit had mod Anders endnu mere, da han deltog i 2017 BET Hip Hop Awards’ årlige cypher. Detroit-rapperen kritiserede Trump i en freestyle-rap kaldet “The Storm”. I november udgav Eminem det første nummer fra hans kommende album, “Walk on Water”, som indeholdt Beyonce Knowles. Rapperen fremførte første gang sangen ved MTV Europe Music Awards 2017.

Senere i december udgav Em sit album “Revival”. Selvom det modtog polariserede anmeldelser fra musikkritikere, klarede albummet sig stadig godt på hitlisterne og debuterede som nr. 1 på Billboard 200. Det blev hans ottende album i træk til at toppe hitlisten. På trods af sin kommercielle succes blev Em generet af kritikerne omkring “Revival” til det punkt, hvor han udgav et remix af “Chloraseptic” for at håne kritikere af albummet.

Han knuste også albumpakken i musikken. video til hans “Venom (2018)”-soundtrack. Med titlen “Venom” blev sangen udgivet i september 2018 og optrådte ganske godt i adskillige musikhitlister rundt om i verden. Udover at fungere som soundtracket til Marvel-filmen, var “Venom” inkluderet i Ems tiende studiealbum “Kamikaze”. Albummet åbnede som nr. 1 på Billboard 200 og på musikhitlister i flere andre lande.

Over siden af albummets succes udløste det kontroverser på grund af nogle sange, der ikke blev til. “Not Alike” antændte succesfuldt hans oksekød med Machine Gun Kelly, som svarede med sit eget diss-nummer med titlen “Rap Devil”. Eminem slog derefter tilbage ved at udgive “Killshot”, der debuterede som nr. 3 på Billboard’s Hot 100. Det var dog sidste gang, Em nogensinde havde reageret på Kellys diss.

En anden sang, der vakte kontroverser, var “Fall ”, som fandt Em ved at bruge en homofobisk besværgelse til at beskrive Tyler, Skaberen. Efter modreaktionen undskyldte Em i sit “Kamikaze Interview” med Sway Calloway. “I min søgen efter at såre ham, indser jeg, at jeg sårede en masse andre mennesker,” sagde han på det tidspunkt.

Dem holdt en ret lav profil efter det, og samarbejdede med flere kunstnere såsom Ed Sheeran og Logic gennem begyndelsen af 2019. Han begyndte at skabe overskrifter igen i december, da han dissede både Nick Cannon og Mariah Carey om et Fat Joe-samarbejde “Lord Above”. Nick var hurtig til at slå tilbage og udgav “The Invitation”, hvorpå han hævdede, at Em lod sin chauffør udføre oralsex på ham. Em afviste straks påstanden og opfordrede Nick til at undskylde. I stedet for at undskylde, udgav Nick adskillige andre diss-numre, selvom Em aldrig reagerede på nogen af dem.

I stedet for at svare på Nick, overraskede Em mange mennesker med udgivelsen af hans ellevte album “Music to Be Murdered By ” den 17. januar 2020. Albummet modtog blandede til positive anmeldelser fra kritikere og nåede nummer 1 på Billboard 200 og hjalp ham med at blive den første kunstner, der fik ti på hinanden følgende album debut på toppen af de amerikanske hitlister.

Hans nye album var ikke den eneste overraskelse, Em havde for sine fans det år. Senere chokerede han endnu en gang mange mennesker ved at gå på Oscar-scenen for første gang ved den 92. årlige Oscar-uddeling for at fremføre sin prisvindende sang “Lose Yourself”. Hans optræden blev hurtigt et varmt emne blandt brugere af sociale medier og ansporede en stor salgsgevinst for sangen. Den toppede den amerikanske iTunes-hitliste efter overraskelsessættet.