Overraskende fakta, du ikke vidste om Elton John

Elton John er en af de mest berømte pladekunstnere nogensinde. Hans fascinerende personlige liv og berømte mere end 50 års karriere er emnet for sommerens biopic Rocketman. Men selv med en film med stort budget, der er klar til at fortælle hans livshistorie, er der sikkert meget, du ikke ved om ham.

Elton John er ikke hans rigtige navn
Elton John er muligvis født til at være en stor musiker, men han blev ikke født som “Elton John”. Hans rigtige navn er Reginald Dwight, hvilket ikke er et dårligt navn i sig selv, men bestemt ikke så teatralsk, som den performer, der ville blive berømt for sin overdådige teatralskhed, ville have ønsket. Selvom de ikke fandt på et navn, han var særlig glad for, var Eltons forældre bestemt ansvarlige for hans tidlige kærlighed til musik. Hans far spillede trompet som professionel musiker, og både hans mor og far var glade for at købe stakkevis af rock and roll plader, inklusive albums af Elvis.

Han har den bedst sælgende single af All Time
Elton John har oplevet en næsten umulig mængde succes i sit liv, herunder at have rekorden for den bedst sælgende single gennem tiderne i Storbritannien og USA. Sangen “Candle in the Wind 1997” har solgt over 33 millioner eksemplarer verden over. Men denne succes var resultatet af en kæmpe tragedie. Sangen er en genindspilning af “Candle in the Wind”, en sang John og hans mangeårige tekstforfatter Bernie Taupin skrev om Marilyn Monroe. John genindspillede den som “Candle in the Wind 1997” til ære for prinsesse Diana af Wales, som døde meget pludseligt i en bilulykke i 1997. John og prinsesse Diana havde været venner, og indtægterne fra det astronomiske salg af hans hyldest single gik til Dianas velgørende formål.

He Was Terrified Under His Memorable Cameo in Tommy
Elton John har en særlig mindeværdig cameo i rockoperaen Tommy, skrevet og fremført af Det engelske rockband The Who. John fremstår som en pinball-mester, der går head-to-head med titelkarakteren, og han fremstår iført et ret fantastisk kostume, der inkluderede platformshæle, der løftede ham flere meter fra jorden. John var meget nervøs for at være så højt op af jorden på, hvad der i det væsentlige svarede til et par Doc Marten-stylter. For at berolige sig selv bad han om at få et lillebitte tastatur knyttet til den lige så høje flippermaskine, som han skulle spille i sekvensen. Da hans naturlige tilstand er bag et klaver, tillod dette ham ikke at være så nervøs. Han måtte også beholde skoene.

Han havde oprindeligt ikke brug for briller
Et af de mest ikoniske elementer i Elton Johns scenetilstedeværelse er hans briller. Typisk lige så underligt som hans outfits, rygtes han at have over tusind forskellige par. Men han havde faktisk ikke brug for korrigerende syn, da han begyndte at bære dem. Oprindeligt begyndte John at bruge sine karakteristiske briller, fordi han som teenager ville ligne Buddy Holly mere. Ironisk nok, efter at have båret dem i så mange år, kunne han til sidst ikke se uden dem. Heldigvis var de blevet så integreret en del af hans image, at det ikke gjorde noget.

Han mødte sin sangskriverpartner gennem en annonce
Da han lige var startet op som professionel musiker svarede Elton på en annonce, der efterlyste sangskrivere, som en manager hos Liberty Records havde udgivet. Dette ville ende med at blive en af de vigtigste enkeltstående handlinger i hans karriere, fordi det var sådan, han mødte Bernie Taupin, hans sangskriverpartner. Taupin havde svaret på den samme annonce, og da John mødtes med Liberty Records-manageren, som havde placeret den, fik han udleveret en uåbnet konvolut med nogle tekster, som Taupin havde indsendt. John tog teksterne, komponerede noget musik til at akkompagnere dem og sendte det hele tilbage til Taupin. Således begyndte et partnerskab, der har varet næsten et halvt århundrede.

Han begyndte at spille klaver i en alder af 7
Elton fik en tidlig start på sit varemærkeinstrument. Han begyndte at lære sig selv at spille sin bedstemors klaver i en alder af 7, og viste en evne til at spille mange sange efter gehør. Hans evner vandt ham til sidst et stipendium til Royal Academy of Music i en alder af 11. John gik på Royal Academy i 5 år, og forbedrede sit talent yderligere. Han fik endda undervisning fra en privatlærer på samme tid. Til sidst viste tiltrækningen af at optræde med musik til en levevej at være for stor, og han forlod skolen for at fortsætte sin karriere.

Han dannede et band, da han var 15
Det ser ud til, at Elton i den korte tid i hans liv, hvor han ikke var en international superstjerne, var ivrig efter at skynde sig og komme dertil. Han dannede et band med sine venner kaldet Bluesology i en alder af 15, kun få år før han mødte Bernie Taupin. Bluesology havde anstændig succes. De optrådte regelmæssigt koncerter og åbnede endda for flere store amerikanske kunstnere, der turnerede gennem Europa, herunder Patti LaBelle, Major Lance og Isley Brothers. Bluesology blev til sidst støttebandet for bluessangeren Long John Baldry. Bluesology havde anstændig succes. De optrådte regelmæssigt koncerter og åbnede endda for flere store amerikanske kunstnere, der turnerede gennem Europa, herunder Patti LaBelle, Major Lance og Isley Brothers. Bluesology blev til sidst støttebandet for bluessangeren Long John Baldry.

“Elton” og “John” var hans bandkammerater
Ud over at hjælpe med at perfektionere hans evner som live kunstner, gav Eltons tid med Bluesology en anden inspirationskilde. I 1967, kort efter at have indspillet sit første samarbejde med Bernie Taupin, adopterede den 20-årige Reggie Dwight navnet Elton John. “Elton John” er en kombination af navnene på to af hans Bluesology-bandkammerater, saxofonisten Elton Dean og vokalisten Long John Baldry. Han ændrede lovligt sit navn til Elton Hercules John i 1972, da han var 25. Til reference var helten fra græsk og romersk mytologi ikke medlem af Bluesology.

Han begyndte som pubmusiker
Elton Johns karriere som professionel musiker startede på samme måde som stort set alle andres – ved at spille for den, der ville lytte. Som teenager og med hjælp fra sine forældre sikrede han sig en fast koncert som pubmusiker på Northwood Hills Hotel. Han var en solo-akt, der gik af ganske enkelt “Reggie”, og spillede weekendkoncerter, torsdag til søndag. I løbet af denne tid spillede han de samme slags sæt, som barmusikere spiller den dag i dag – en samling af aktuelle populære hits sammen med et par originaler, der var omhyggeligt smidt ind.

Han og Bernie Taupin arbejdede som Sangskrivere
Kort efter Elton og Bernie Taupin blev et sangskriverhold, sluttede de sig begge til DJM Records som stabssangskrivere. Grundlæggende var deres job at skrive en masse sange, som pladeselskabet derefter ville forsøge at sælge til populære kunstnere. Det er en almindelig praksis, der eksisterer den dag i dag – du kan blive overrasket over at høre, hvor mange af dine yndlingspopsange, der er skrevet af den samme person bag kulisserne. I løbet af deres embedsperiode som stabssangskrivere udviklede John og Taupin en effektiv samlebåndsproces. Taupin ville bruge en time eller deromkring på at skrive en masse tekster og derefter videregive dem til John, som ville skrive musik til dem og smide alle tekster ud, han ikke kunne bruge. Flere af deres sange endte med at blive brugt af datidens populære kunstnere, herunder Roger Cook og Lulu.

John skrev musikken til Billy Elliot The Musical
Filmen Billy Elliot handler om en kulminearbejders søn, der gerne vil være balletdanser og til sidst bliver optaget på Den Kongelige Balletskole. Filmen var en overraskende succes og blev til sidst tilpasset til en scenemusical, som Elton John komponerede musikken til. Billy Elliot the Musical havde første premiere i 2005 og vandt ti Tony Awards, inklusive bedste musical. I en smule kunst, der efterligner livet, var filmversionen af Billy Elliot skuespildebuten for Jamie Bell. Bell skulle senere spille Elton Johns mangeårige sangskriverpartner Bernie Taupin i filmen Rocketman fra 2019.

He Also Wrote A Vampire Musical
På trods af at have samarbejdet i et halvt århundrede om snesevis af albums , Elton John og Bernie Taupin har kun arbejdet på én musical sammen, og det var et kæmpe flop. Lestat: The Musical åbnede på Broadway i 2006 og lukkede to måneder senere efter kun 39 forestillinger. Musicalen var baseret på The Vampire Chronicles af Anne Rice, med titelkarakteren mest kendt i filmen Interview with the Vampire, spillet af Tom Cruise. John og Taupins musical havde dog ikke draget af en krydstogtsfilm, med anmeldelser, der kaldte den “blodigt forfærdelig” og insisterede på, at opførelser af showet kunne ordineres som søvnmidler.

Han Har bidraget til adskillige hiphop-sange
Elton John er kendt for at være en hyppig samarbejdspartner med andre kunstnere på tværs af mange genrer, herunder hiphop. Under en optræden ved Grammy Awards 2001 optrådte han på scenen sammen med Eminem for at fremføre rapperens hitsingle “Stan”, hvor han spillede klaver og sang den ledsagende vokal til Eminems vers. “Stan” er ikke den eneste rapsang med Elton John. Hans sang “Indian Sunset” er samplet i den posthume Tupac Shakur-single “Ghetto Gospel”, som blev produceret af Eminem. John spillede også klaver og sang på Kanye Wests “All of the Lights”, og har udtrykt sit ønske om at indspille sit eget hiphop-prægede album.

He Performed on a Grunge Rock Song

strong>
Elton John optræder på en sang med titlen “Black Gives Way To Blue” fremført af grungerockbandet Alice in Chains. Sangen var en hyldest til bandets originale forsanger Layne Staley, som døde af en overdosis af stoffer i 2002. Bandets leadguitarist Jerry Cantrell sendte en e-mail til Elton John for at høre, om John ville være interesseret i at samarbejde om indspilningen, fordi både Cantrell og Staleys første koncert havde været et Elton John-show, og de elskede begge hans musik. Den legendariske pianist var glad for at bidrage.

Han arbejder på en musikalsk tilpasning af The Devil Wears Prada
Elton John har haft hyppig succes med musikteater (så længe du tæl ikke hele Lestat-debaclet med). Ud over at skrive musikken til Billy Elliot the Musical og scenetilpasningen af Disneys Løvernes Konge, blev det for nylig annonceret, at John ville bidrage til endnu en skærm-til-scene-atisering. I 2017 bekræftede John, at han ville skrive musikken til en kommende scenemusical baseret på The Devil Wears Prada. Filmen gav skuespillerinden Meryl Streep sin 14. Oscar-nominering for sin skildring af en monstrøs magasinredaktør.

Han er i øjeblikket på en 3-årig farvelturné
Elton John har været en turnékunstner siden 1970’erne, men han annoncerede for nylig, at han ville trække sig tilbage fra turné for at tilbringe mere tid med sine små børn. På typisk Elton John-manér nøjedes han ikke med en eneste farvelforestilling, men et omfattende farvel-blowout. For at fejre sin officielle pensionering fra at turnere, lancerede John en 3-årig afskedsturné i 2018. Turnéen kommer til at bestå af over 300 forestillinger i byer over hele verden. Det forventes at slutte i England i 2021, når John bliver 74.

Han blev indlagt efter en overdosis af stoffer
En mørk side af hans voldsomme opgang til international stjernestatus var Johns afhængighed af stoffer og alkohol for at klare stresset med berømmelse og turné. Det kom til hovedet i 1975, da han blev indlagt efter at have lidt en overdosis kokain. Heldigvis var John i stand til at overvinde sin afhængighed og har været ædru i årevis. Han har tilbudt støtte til nogle af sine andre berømte venner i deres kampe med afhængighed, inklusive Eminem, som sagde: “Jeg rakte ud til ham og sagde til ham: ‘Se, jeg går igennem et problem, og jeg har brug for dit råd’.”

Han medvirkede som gæste på South Park
Du bliver måske overrasket over at høre, at Elton John medvirkede i en episode af den langvarige undergravende animerede komedie South Park. I sæson 2-episoden med titlen “Chef Aid” optræder John som sig selv og indvilliger i at lave en fordelskoncert i South Park for at rejse penge til Chef (Isaac Hayes). Sangen John optræder i episoden, “Wake Up Wendy”, var med på South Park-soundtrack-albummet Chef Aid: The South Park Album. Albummet indeholder også sange fra andre veterankunstnere som Joe Strummer og Ozzy Osbourne.

He is a Godfather to Several Famous Kids
Elton John er en legendarisk britisk musiker, så Det overrasker dig måske ikke at høre, at han var venner med John Lennon. Hvad du måske ikke vidste er, at Elton faktisk er gudfar til Lennons søn Sean Ono Lennon. Alt i alt har Elton John ti fadderbørn, inklusive børnene af David og Victoria Beckham, fodboldsuperstjernen og den tidligere Spice Girl, samt model og skuespillerinde Elizabeth Hurleys søn, Damian. Det er mange fødselsdage at holde styr på.

Han optrådte med John Lennon i Madison Square Garden
John Lennon optrådte på scenen med Elton under en optræden i Madison Square Garden i 1974. Elton havde spillet klaver på Lennons sang “Whatever Gets You Thru The Night”, og havde væddet Lennon på, at hvis sangen nåede #1, skulle Lennon optræde med ham. Sangen nåede faktisk #1, så Lennon sluttede sig til Elton på scenen for tre sange, inklusive to af The Beatles-hits “Lucy In the Sky With Diamonds” og “I Saw Her Standing There.” Den aften viste sig desværre at være Lennons sidste offentlige optræden.

John har to børn med sin mand
John har tidligere været i forhold med kvinder, men han annoncerede, at han var biseksuel i et interview fra 1975, før han endelig kom ud som homoseksuel i 1988. I dag er John gift med David Furnish, en tidligere marketingchef og filmskaber. De to mødtes i 1993 og giftede sig i 2014, det år, hvor ægteskab af samme køn blev lovligt i Storbritannien. Parret har to små børn, Zachary og Elijah, som blev født af den samme surrogatmor i henholdsvis 2010 og 2013.

Han har seks hjem rundt om i verden
Det er praktisk for en mand som Elton John at have flere hjem rundt om i verden, både på grund af hans stringente turnéplan, og fordi han har brug for ekstra plads til at opbevare alle sine fantastiske outfits. Elton Johns primære bolig er den berømte Woodside ejendom i Old Windsor, Berkshire. Hjemmet blev bygget til kong Henrik VIII’s kirurg i 1500-tallet. John købte ejendommen i 1970’erne. Foruden boliger i London, Venedig, Los Angeles og Nice købte John et hjem i Atlanta, Georgia i 1991. Som mangeårig sportsnød blev John straks fan af Atlanta Braves, hvilket giver fuldstændig mening – begyndelsen af 90’erne var det bedste tidspunkt i historien at være Braves-fan.

Han er mangeårig AIDS-aktivist
Elton John har længe været en fortaler for forskning og uddannelse i hiv og aids. Han startede Elton John AIDS Foundation i 1992, efter at hans ven, Queen-frontmanden Freddie Mercury, døde. Nonprofitorganisationen fremmer hiv-uddannelse og -forebyggelse og behandling for mennesker, der er diagnosticeret med eller er i risiko for at blive smittet med hiv. Organisationen ledes af Johns mand David. Hans ven, tennislegenden Billie Jean King, er også formand. For at rejse penge til fonden afholder John et årligt bal på sit Woodside-ejendom. Indtil videre har Elton John AIDS Foundation rejst over 400 millioner dollars på verdensplan.

Han er en af de mest produktive kunstnere nogensinde
Elton John har smidt hits på sin klaver i over et halvt århundrede. Han og hans sangskriverpartner Bernie Taupin har skrevet over 30 albums sammen. Det er ud over Johns andre bemærkelsesværdige samarbejder, herunder hans arbejde med film og scenemusicals. Den store mængde arbejde, John har udført, er ikke den eneste overvældende statistik i hans karriere. Alt i alt har John 37 guldalbum og 27 multi-platin album og har solgt over 250 millioner album på verdensplan. Ikke dårligt for et barn, der startede som en solo-pub-akt.

Han er en ridder
Elton John bor i et hus bygget af kong Henrik VIII, så det er passende, at han har også et ridderskab til følge. Sir Elton blev slået til ridder i 1998 af dronning Elizabeth II som en anerkendelse af hans bidrag til musikken og hans velgørenhedsarbejde. Han har faktisk et våbenskjold til at gå sammen med sin titel, som har et keyboard og platinplader. Elton Johns fulde titel er Sir Elton John, CBE – CBE står for Commander of the Order of the British Empire, en udmærkelse tildelt ham i 1995.

Han har opført over 3.500 koncerter Elton John har været professionel musiker i over 5 årtier, og i det halve århundrede er han næsten aldrig holdt op med at optræde. Uanset om han spiller forskellige byer på turné eller laver regelmæssige shows på sine to residenser i Las Vegas, ser manden aldrig ud til at løbe tør for damp. Alt i alt har John optrådt over 3.500 gange i mere end 80 lande. Bare for reference, hvis han skulle spille alle disse koncerter back-to-back, ville han være på en nonstop-turné i næsten ti år. Det er en hel masse sang.

Elton er en hitmaskine
Elton John og Bernie Taupin har vist sig at være to af de mest succesrige sangskrivere i historien. I årenes løb har deres partnerskab produceret 56 top 40-singler, flest af enhver anden kunstner end Elvis. John er en lige så imponerende kraft i forhold til albumsalg. I USA er han den tredjemest succesrige pladekunstner nogensinde, bag Elvis og The Beatles. På verdensplan er Elton John den femte bedst sælgende kunstner nogensinde.

He Has Beef with Madonna
På trods af at han er en charmerende og åbenhjertig kunstner (eller måske på grund af det), Elton John kommer ikke overens med alle. Han har haft en berømt fejde med Madonna i flere år nu, alt sammen udsprunget af kommentarer, han kom med tilbage i 2004. Mens John tog imod en pris for bedste klassiske sangskriver ved Q Awards, kunne John ikke skjule sin hån over Madonnas nominering for bedste live-akt. John sagde “Madonna, bedste live-akt? F@#$ rabat! Siden hvornår har lip synching været live? … Det er mig fra hendes julekortliste, men skal jeg give et skud? Nej.”

Han er i en sjov krig med Rod Stewart
De to megastjerner hævder at være nære venner, men Elton John og Rod Stewart har stødt sammen som et par glam rock titaner i årtier. Nogle af deres løjer ville ikke have været malplacerede i et afsnit af MTV’s Jackass. De har taget skud på hinanden siden 1970’erne, hvor de var naboer i London og begge plejede at spille for Long John Baldry. John hyrede engang en snigskytte med et luftgevær til at skyde en flok luftballoner ned, som Stewart havde sat løs for at promovere en koncert. Da de begge spillede shows i Las Vegas under Stewarts “Blondes Have More Fun”-turné, satte John et banner op på tværs af gaden, hvor der stod “But Brunettes Make More Money.”

Han skrev Musik til Løvernes Konge
Det er let at glemme, da han faktisk ikke optræder med nogen af sangene i filmen, men Elton John skrev som berømt musikken til sangene i Løvernes Konge, samt dens scenetilpasning. Det viste sig at være et af de mest succesrige samarbejder for både Elton John og Disney. John indspillede fem sange med veteranen Disney-tekstforfatter Tim Rice. Tre af sangene blev nomineret til Oscar-uddelingen, hvor John vandt Oscar for bedste originale sang for “Can You Feel The Love Tonight?” Soundtracket til Løvernes Konge er det eneste soundtrack til en animationsfilm, der er certificeret som diamant, hvilket betyder, at den solgte over 10 millioner eksemplarer. Hakuna Matata, faktisk.